Ferestre sigure pentru locuinta ta: despre ce este vorba?

Ferestre sigure

Probabil ca stii  deja ca majoritatea furturilor au loc prin ferestre si ca vara este perioada ideala pentru acest lucru. Cateva zeci de secunde este tot ce-i trebuie unui hot experimentat pentru a patrunde intr-o incapere. Daca iti doresti o protectie eficienta impotriva efractiilor, investeste in ferestre sigure. Iata cateva sfaturi care iti vor fi de folos.

 

Ferestre sigure – ce inseamna asta?

Producatorii de ferestre folosesc adesea termenii de ferestre sigure sau ferestre rezistente la efractie. Aceste denumiri se aplica produselor care indeplinesc cerintele claselor de rezistenta la efractie si poarta denumirea “Clasa de rezistenta” (RC). Aceasta marca este emisa pentru intreaga fereastra de catre un laborator certificat in conformitate cu standardul european EN 1627:2012. Ferestrele fara acest simbol nu au nicio protectie suplimentara impotriva efractiei. Aceasta inseamna ca pot fi deschise manual in doar 10 secunde, fara a fi nevoie de instrumente.

 

Clasele specifice RC, de la RC1 la RC4, determina cat timp poate rezista tamplaria la atacul unui intrus echipat cu unelte specifice. Cladirile rezidentiale folosesc in general ferestre rezistente la efractie RC1 si RC2, care se sparg in 30 de secunde si, respectiv, 3 minute. Clasele RC mai inalte sunt alese pentru proprietatile cu un risc mai mare de efractie, cum ar fi institutiile publice, bancile si magazinele. In cazul clasei RC3, timpul necesar pentru a sparge fereastra este de aproximativ 5 minute, dar in cazul clasei RC4, poate dura pana la 20 de minute. Ce inseamna diferitele clase RC pentru ferestre? Ce instrumente ar trebui sa foloseasca un hot pentru a le deschide? Tamplaria va rezista unei tentative de efractie:

 

RC 1 – fara unelte, adica prin lovire cu piciorul sau prin incercarea de a trage de incuietoare
RC 2 – cu unelte simple, cum ar fi un ciocan, o pana sau o surubelnita
RC 3 – cu uneltele profesionale mentionate mai sus, cum ar fi o ranga sau un burghiu
RC4 – cu uneltele din clasele RC1 si RC3, plus un topor si o drujba

 

Ferestre securizate – ce trebuie sa iei in considerare

Ferestrele antiefractie se caracterizeaza prin utilizarea unor solutii tehnologice specifice. Acestea sporesc nivelul de protectie si prelungesc perioada in care tamplaria rezista efectiv la efractie. De ce factori trebuie sa tinem cont atunci cand cumparam astfel de ferestre? Ce caracteristici ale ferestrelor de securitate cresc in mod realist nivelul de protectie impotriva efractiei?

 

Sticla anti-efractie (laminata)

Ferestrele securizate se caracterizeaza, de asemenea, prin utilizarea de sticla speciala Acestea sunt alcatuite din doua sau trei geamuri de sticla asezate unul peste altul si lipite cu straturi de folie PVB (polivinil butiral). Acest tip de geamuri este utilizat, printre altele, pentru a proteja parbrizele automobilelor. Cu cat exista mai multe straturi de sticla si de folie, cu atat sticla laminata este mai rezistenta la spargere, de exemplu de o piatra sau de o ranga. Chiar daca este deteriorat, nu se sparge in mii de bucati. In schimb, se sparge ca o panza de paianjen, iar bucatile de sticla raman lipite de folie. Ferestrele de securitate RC2 trebuie sa fie echipate cu geamuri antiefractie cel putin la standardul P4A. Acest lucru inseamna ca geamul trebuie sa aiba patru straturi de PVB.

 

Sticla temperata

Optional, la ferestrele securizate se poate utiliza sticla temperata. Aceasta este supusa unui proces de intarire, adica este incalzita la o temperatura ridicata si apoi racita brusc. Acest lucru ii modifica microstructura, marindu-i rezistenta de cateva ori fata de cea a sticlei obisnuite. Sticla temperata este, de asemenea, mai rezistenta decat sticla obisnuita la tensiunile termice rezultate, de exemplu, din incalzire. Chiar daca geamul este spart, nu exista riscul de ranire. Se sparge in bucati mici cu margini contondente, ca in cazul geamurilor laterale ale masinilor.

 

Nici cele mai bune ferestre nu iti vor oferi o protectie totala impotriva efractiei. Cu toate acestea, ele pot creste considerabil timpul necesar pentru a patrunde in interiorul cladirii. Acest lucru ii poate descuraja pe spargatori. Cu cat trebuie sa se “lupte” mai mult cu ferestrele tale, cu atat este mai probabil sa fie reperati. Cu toate acestea, este important nu numai sa alegi ferestre antiefractie si sigure, ci si sa le instalezi corect.

 

In cazul in care ai decis sa optezi pentru ferestre din PVC si usi cu geam termopan, te invitam sa intri in magazinul WindowMAG si sa comanzi produsul de care ai nevoie pentru locuinta ta. Iar daca nu gasesti ce ai nevoie, atunci nu ezita sa contactezi croitorul de ferestre prin intermediul formularului de contact sau la numarul de telefon 0745946369 pentru a-ti face la comanda fereastra dorita. De asemenea, ne poti trimite si un email pe adresa contact@windowmag.ro sau sa ne vizitezi pe pagina de Facebook ori Instagram.